četvrtak, 25.09.2008.

Štreber(ica)?

Iako je škola počela još prije mjesec dana, ja sad pišem post o njoj.

Oni koji me poznaju, reći će da sam štreberica. Ali što uopće znači biti štreber?? Imati sve petice? Biti aktivan na satu? Ne. Ali mnogi upravo zbog toga smatraju da ja štrebem.
Za mene je pojam štrebanja učiti, učiti, učiti, naučiti i sutra zaboraviti.
Velika je razlika između štrebera i vrijednog učenika. Štreber će gradivo pročitati 100 puta u sat vremena i naučiti riječ do riječi napamet, dok će onaj koji želi zaista nešto naučiti, gradivo čitati po nekoliko puta na dan, i tako jedno dulje razdoblje, a ne samo dan ili nekoliko dana prije velikog testa ili ispitivanja.
Mislim da štreberi ni nemaju prijatelja, jer pravi štreber će to svoje ''znanje'' ''sačuvati'' samo za sebe te prilikom pisanja testa nikom neće htjeti pomoći. Naravno, nisam ja za to da se govore riješenja, ali ponekad mislim da se zaista treba pomoći ako se nezna odgovor na nekoliko pitanja a ono može ovisiti o ocjeni.
Iskreno, ja mislim da čak ni nije loše biti štreber, ali samo što se tiče ocijena, a ne prijateljstva. Jer štreberi će barem moći upisati školu koju hoće, dok oni prosječni učenici neće baš moći birati.
A što se tiče mene, ja nisam štreberica. Mnogi misle da jesam, jer kad pogledaj u imenik pod broj 9, vide sve samo petice i možda do 10 četvorki u cijeloj školskoj godini. Mislim da je ''ključ'' mog ''uspjeha'' to što slušam na satu, što zapisujem svaku riječ s ploče i, naravno, uzorno vladanje, jer ipak što mi vrijede sve najbolje ocjene iz kontrolnih kad bih onda imala loše ocjene iz zalaganja.
Priznajem, ponekad i ja štrebam. Ali zaista samo kad znam da pišemo neki test a ja se zaista nisam pripremila. Ne volim štrebati, ali u svakom slučaju mislim da je to bolje nego dobiti lošu ocjenu.
Nemam ništa protiv štrebera - tko voli, nek izvoli. Ja neću.


20:30 | Komentari 20 | Print | ^ | On/Off |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>